Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia Magdy Gessler była Rosjanką, więc kto jak nie polska restauratorka, najlepiej zna przepis na pyszne pielmieni. Pielmieni to małe pierożki, podobne do naszych wigilijnych uszek. Tradycyjnie wykonuje się je z mąki, wody, jajka i soli. W tym przepisie pojawiło się także mleko, dzięki czemu pielmieni wychodzą wyjątkowo miękkie, a elastyczne ciasto wygodniej pracuje pod palcami. Oryginalne pielmieni faszeruje się wołowym lub wieprzowym mięsem (może być mieszane), lecz możesz użyć także ulubionego mięsa drobiowego. Nadmiar farszu możesz użyć do zapiekanki lub ugotować z niego klopsiki, a nadmiar ciasta zamrozić.
Cielęcina Magdy Gessler to przepis na wyjątkowo kruche, delikatne i soczyste...
Odsłon: 5462
Kartoflanka Magdy Gessler to sycąca zupa, która powstaje na bazie żeberek i b...
Odsłon: 1968
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 1419
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 662
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3051
Dzisiaj zapraszam na łódeczki z tortilli wypełnione nadzieniem z krewetek, pa...
Odsłon: 62
Soczyste, aromatyczne, nadają się na obiad, przystawkę, można je zjeść na cie...
Odsłon: 411
Pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera i bananów, polane masełkiem i bułk...
Odsłon: 662
Moje ulubione. Lubię pierogi, z każdym farszem, ale ten jest dla mnie najleps...
Odsłon: 3051
Dzisiaj zapraszam na łódeczki z tortilli wypełnione nadzieniem z krewetek, pa...
Odsłon: 62
Soczyste, aromatyczne, nadają się na obiad, przystawkę, można je zjeść na cie...
Odsłon: 411
Składniki
Do misy miksera wlej mleko, wodę, dodaj sól i jajko, po czym wymieszaj. Do wyrabiania ciasta użyj haka miksera, choć możesz też wymieszać składniki łyżką, a potem zagnieć ciasto rękami. Stopniowo dosypuj mąkę, aby powstało gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Być może wystarczy 600 g, w razie potrzeby dosyp więcej. Przykryj miskę ściereczką, by ciasto nie wyschło i odstaw je na 15-30 minut.
Do miski włóż mięso, drobno posiekaną lub startą na tarce jarzynowej cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowane zioła. Dopraw solą i pieprzem i wlej wodę. Wymieszaj farsz łyżką, a potem wyrób ręką, aby składniki dokładnie się połączyły.
Na stolnicy rozwałkuj porcję ciasta. Wykrawaj kółka małą szklanką lub kieliszkiem i wkładaj do środka porcję mięsnego farszu. Pielmieni zawijaj jak uszka, składając ciasto na pół i zawijając brzegi do środka. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wrzucaj pierożki na wrzątek. Po 2-3 minutach od wypłynięcia wyławiaj i przekładaj na tacę lub do dużej miski. Po ugotowaniu pielmieni polej je rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszaj, a nie będą się sklejały. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą zieleniną.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schab w sosie paprykowym
Dania główne
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Dania główne
Mehari zushi - mniej znane japońskie sushi
Dania główne
Hamburger wołowy domowy
Schab w sosie paprykowym
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 3
Tosty francuskie - słodkie i wytrawne
Tosty francuskie są znane na całym świecie. To niezwykle smaczne danie nadaje...
Odsłon: 44