Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis inspirowany Krupiakiem, przypomniał mi kupowany w Krakowie na festiwalu smaku pieróg biłorajski, którego różne wersje znalazłam na stronie www.bilgoraj.pl, to wersja zwana "golasem" ponieważ bez zawijania w ciasto drożdżowe. Smacznego.
Polecam.
Odsłon: 195
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 66
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 195
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 66
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 18 minut. Odlewamy wodę i dusimy na puree, dodajemy kaszę (surową ), masło i smalec, wszystko mieszamy łyżką do gniecenia ziemniaków. Zostawiamy do wystudzenia ok. 15 min. Kiedy masa jest letnia możemy dodać pokruszony ser ( dałam półtłusty i też wyszło bardzo dobre ), śmietanę, wymieszane 2 całe jajka i 1 białko, sól, pieprz i opcjonalnie suszoną miętę ( dodałam ok. łyżki ).
Tortownicę o wymiarach ok. 26cm. wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ( można upiec w 2 keksówkach ) Górę smarujemy żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 90 minut (góra / dół ). Ja po 70 minutach zmniejszyłam do 160 stopni. Po upieczeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. Można jeść na zimno, lub podpiec na maśle. Smacznego.