Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 15868

Przepis inspirowany Krupiakiem, przypomniał mi kupowany w Krakowie na festiwalu smaku pieróg biłorajski, którego różne wersje znalazłam na stronie www.bilgoraj.pl, to wersja zwana "golasem" ponieważ bez zawijania w ciasto drożdżowe. Smacznego.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu tłustego
  • 0,4 kg kaszy gryczanej
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 3 jajka
  • 1,2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • sól, pieprz, mięta suszona
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieróg biłgorajski

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok. 18 minut.
    Odlewamy wodę i dusimy na puree, dodajemy kaszę (surową ), masło i smalec, wszystko mieszamy łyżką do gniecenia ziemniaków. Zostawiamy do wystudzenia ok. 15 min.
    Kiedy masa jest letnia możemy dodać pokruszony ser ( dałam półtłusty i też wyszło bardzo dobre ), śmietanę, wymieszane 2 całe jajka i 1 białko, sól, pieprz i opcjonalnie suszoną miętę ( dodałam ok. łyżki ).

  2. Tortownicę o wymiarach ok. 26cm. wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ( można upiec w 2 keksówkach )
    Górę smarujemy żółtkiem.

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 90 minut (góra / dół ). Ja po 70 minutach zmniejszyłam do 160 stopni.
    Po upieczeniu podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.
    Można jeść na zimno, lub podpiec na maśle.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 22 maja 2016 Ale czy napewno bilgorajski? Jeszscze moja babcja tali piekla i opowiadala ze ten przepis ma od swojej mamy a to juz duzo lat temu. Jest u nas bardzo znany i popularny (ja pochodze ze Lwowa), mozna go kupic w niektorych sklepach.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1978 23 października 2015 Jestem za, też taki jadłam za pierwszym razem, mam już przepis, następny będzie z ciastem. Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 23 października 2015 uwielbiam pieroga biłgorajskiego, a zwłaszcza zawiniętego w cienkie półdrożdżowe ciasto, i taki w plasterkach przysmażony na złoto. Z kleksem kwaśnej śmietany smakuje wybornie ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1978 22 października 2015 Mieszkam obecnie w Szczecinie, ale 5 lat mieszkałam pod Krakowem i właśnie tam pierwszy raz spróbowałam tego specjału pod nazwą Pieróg biłgorajski. Bardzo serdecznie pozdrawiam. Monika.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 22 października 2015 Mój "kochany" krupiak uwielbiam go,czy jesteś z okolic Biłgoraja?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń