Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-11-2023
Witam serdecznie i zapraszam na pieróg biłgorajski, danie jest znane ale jeżeli ktoś jeszcze go nie robił to polecam. Pieróg jest bardzo smaczny i zdrowy, uwielbiam go ze śmietaną lub gorącym czerwonym barszczem, możemy go również odsmażyć na maśle. Polecam wypróbować przepis.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 79
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 58
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 96
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19663
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 79
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 58
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 96
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19663
Składniki
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalewam wodą, delikatnie solę i gotuję do miękkości ziemniaków. Wodę na kaszę zagotowuję i do gotującej się wody dodaję kaszę, zmniejszam grzanie na najmniejsze i gotuję pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu, kasza wchłonie całą wodę i będzie sypka. Ugotowanie ziemniaki odcedzam, dodaję masło i tłuczkiem rozdrabniam, i odstawiam do przestudzenia.
Końcowe przygotowanie pierogu: Do wystudzonych ziemniaków dodaję wystudzoną kaszę, twaróg, śmietanę, jajka, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie wyrabiam (mieszam). Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam.
Pieczenie: Pieróg wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby pieróg się zrumienił. Upieczony wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 15 minut. Następnie wyjmuję z foremki – pieróg biłgorajski jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa