Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-11-2023
Witam serdecznie i zapraszam na pieróg biłgorajski, danie jest znane ale jeżeli ktoś jeszcze go nie robił to polecam. Pieróg jest bardzo smaczny i zdrowy, uwielbiam go ze śmietaną lub gorącym czerwonym barszczem, możemy go również odsmażyć na maśle. Polecam wypróbować przepis.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 136
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 299
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23607
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 328
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 136
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 299
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23607
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 328
Składniki
Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki (żeby szybciej się ugotowały), zalewam wodą, delikatnie solę i gotuję do miękkości ziemniaków. Wodę na kaszę zagotowuję i do gotującej się wody dodaję kaszę, zmniejszam grzanie na najmniejsze i gotuję pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu, kasza wchłonie całą wodę i będzie sypka. Ugotowanie ziemniaki odcedzam, dodaję masło i tłuczkiem rozdrabniam, i odstawiam do przestudzenia.
Końcowe przygotowanie pierogu: Do wystudzonych ziemniaków dodaję wystudzoną kaszę, twaróg, śmietanę, jajka, doprawiam solą i pieprzem, i dokładnie wyrabiam (mieszam). Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam.
Pieczenie: Pieróg wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut, tak żeby pieróg się zrumienił. Upieczony wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 15 minut. Następnie wyjmuję z foremki – pieróg biłgorajski jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa