Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10692
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9132
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać mielone mięso i smażyć. W czasie smażenia rozdrabniać mięso widelcem i mieszać. Dodać łyżkę ziół prowansalskich i sól do smaku. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i dodać szpinak. Smażyć i mieszać. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól do smaku. Do ugotowanego ryżu dodać świeżo mielony pieprz i 3 jajka. Wymieszać. Ok 2/3 ryżu przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ryż rozłożyć na dnie i na bokach. Do wystudzonego mięsa dodać jajko i wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Do wystudzonego szpinaku dodać jajko i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy na mięso. Wszystko przykryć pozostałym ryżem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 min. Po zapieczeniu wystudzić. Wyłożyć na talerz. Najlepiej przyłożyć talerzyk do tortownicy i obrócić tortownicę dnem do góry i zdjąć papier. Posmarować majonezem i udekorować szczypiorkiem i rzodkiewkami. Smacznego.