Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać mielone mięso i smażyć. W czasie smażenia rozdrabniać mięso widelcem i mieszać. Dodać łyżkę ziół prowansalskich i sól do smaku. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i dodać szpinak. Smażyć i mieszać. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sól do smaku. Do ugotowanego ryżu dodać świeżo mielony pieprz i 3 jajka. Wymieszać. Ok 2/3 ryżu przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ryż rozłożyć na dnie i na bokach. Do wystudzonego mięsa dodać jajko i wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Do wystudzonego szpinaku dodać jajko i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy na mięso. Wszystko przykryć pozostałym ryżem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 min. Po zapieczeniu wystudzić. Wyłożyć na talerz. Najlepiej przyłożyć talerzyk do tortownicy i obrócić tortownicę dnem do góry i zdjąć papier. Posmarować majonezem i udekorować szczypiorkiem i rzodkiewkami. Smacznego.