Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi a'la meksykańskie

Przepis dnia 2021-12-05
Pierogi a'la meksykańskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 1243

Bardzo smaczne pierogi. Dość pikantne. Farsz to mięso wołowe - pręga z niedzielnego rosołu i czerwona fasola. Podane ze smażoną cebulką.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego ( pręga/goleń) z rosołu
  • puszka fasoli czerwonej
  • łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( saszetka 15 g )
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • domowy smalec
  • ceebula
  • olej rzepakowy
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi a'la meksykańskie

Przygotowanie

  1. Fasole czerwoną przepłukać na sicie. Gotowane mięso z rosołu i fasolę przepuścić przez maszynkę. Dodać przyprawy i wyrobić masę. Jeśli jest zbyt sucha dodać bulionu lub przegotowanej wody.
    Mąkę pszenną przesiać do miseczki i dodać mąkę ziemniaczaną, olej, mleko, wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione zostawić pod ściereczką na 15 min. Podzielić na części. Z każdej części wałkować placki. Wykrawać kółka. Nakładać farsz i zalepiać.
    Gotowe pierogi gotować partiami w osolonej wodzie z olejem rzepakowym.
    Pierogi podawać gorące, prosto z wody, okraszone zeszkloną cebulką na domowym smalcu. Najlepiej podać z ulubioną surówką.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń