Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto na pierogi uformowane na wzór włoskiego ravioli. Nadziewane masą na bazie soczewicy.
Wyobraź sobie szczęśliwe krowy leniwie pasące się na zielonych zboczach gór w...
Odsłon: 1360
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 363
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 2979
Wyobraź sobie szczęśliwe krowy leniwie pasące się na zielonych zboczach gór w...
Odsłon: 1360
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 363
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 2979
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na odrobinie oleju. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebulki. Podsmażyć do miękkości.
Soczewicę i warzywa połączyć ze sobą. Zblendować lub zmielić z solą i pieprzem. Powstała masa posłuży do nadziania ciasta.
Mąkę mieszamy z wodą, olejem i szczyptą soli. Zagniatamy na ciasto, które cienko wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na część wykładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Brzegi dociskamy widelcem, aby ciasto się skleiło. Gotujemy w osolonej wodzie z obrobioną oleju. Pierożki należy wyłowić po około 2 minutach od wypłynięcia.