Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto na pierogi uformowane na wzór włoskiego ravioli. Nadziewane masą na bazie soczewicy.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254668
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1891
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8445
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 804
Polecam.
Odsłon: 1555
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254668
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1891
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8445
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 804
Polecam.
Odsłon: 1555
Składniki
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulkę należy zeszklić na odrobinie oleju. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebulki. Podsmażyć do miękkości.
Soczewicę i warzywa połączyć ze sobą. Zblendować lub zmielić z solą i pieprzem. Powstała masa posłuży do nadziania ciasta.
Mąkę mieszamy z wodą, olejem i szczyptą soli. Zagniatamy na ciasto, które cienko wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na część wykładamy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Brzegi dociskamy widelcem, aby ciasto się skleiło. Gotujemy w osolonej wodzie z obrobioną oleju. Pierożki należy wyłowić po około 2 minutach od wypłynięcia.