Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebanalne połączenie gyrosa z ciastem francuskim. Pyszne i chrupiące pierogi, które będą idealne zarówno na kolację w gronie domowników, jak i na bardziej wystawne spotkanie z przyjaciółmi.
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1732
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35056
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 200
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 98
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 6070
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1732
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35056
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 200
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 98
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 6070
Składniki
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przełóż do zamykanego pojemnika. Do mięsa dodaj przyprawę do gyrosa, olej rzepakowy, zamknij pojemnik i energicznie wstrząśnij, by połączyły się wszystkie składniki. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Paprykę umyj, wyciągnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórki kiszone pokrój w kostkę i przełóż na sitko do odcieknięcia. Odcedź też kukurydzę konserwową.
Zamarynowanego kurczaka wyłóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż. Gdy się nieco zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę i paprykę. Całość podsmażaj do czasu, aż warzywa staną się miękkie, wówczas zdejmij je z patelni i odstaw do przestudzenia.
Gdy warzywa z mięsem będą już chłodne, umieść je w jednej misce z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i kukurydzą konserwową. Całość wymieszaj.
Gotowe ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na środku każdego umieszczaj farsz i zawijaj na kształt pierogów.
Pierogi gyros z ciasta francuskiego piecz zgodnie z zaleceniami producenta, które zostały umieszczone na opakowaniu. Warto wiedzieć, że danie to smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.