Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi w sosie grzybowym z mięsem w kształcie róż.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26011
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3476
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1453
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26011
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3476
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1453
Składniki
Na stolnicy mieszamy mąkę, sól, masło w temperaturze pokojowej i mus dyniowy. Dolewamy stopniowo gorącą wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto kształtujemy w kulę. Odstawiamy pod przykryciem na minimum 30 minut. W czasie, gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy sos grzybowy. Kanie i cebule drobno siekamy. Dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny: zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem worcestershire.
Ciasto dzielimy na kawałki. Wałkujemy na cienkie placki. Za pomocą obręczy wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
Układamy 4 kółka na zakładkę. Przez środek układamy farsz.
Kółka składamy na pół. Lekko dociskamy.
Zwijamy tworząc różę.
W naczyniu do zapiekania wykładamy sos grzybowy. W sosie robimy otwory na róże. Róże układamy w przygotowane dołki w sosie grzybowym.
Gdy mamy już ułożone wszystkie pierogowe róże. Wlewamy 200 ml gorącej wody. Naczynie przykrywamy. Zapiekamy w piecu nagrzanym do 180°C przez 30-45 minut.
Pierogi podajemy posypane natką pietruszki.
Kanie można zastąpić pieczarkami.