Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi kudłate z Podkarpacia. Przepis odnaleziony w starym kajecie babci Kazi. Proste, postne danie z tanich składników. Wyglądem przypominają tradycyjne pyzy. W środku skrywają przepyszny farsz. Okraszone podsmażoną cebulą smakują po prostu rewelacyjnie!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Ziemniaki obierz. Pół kilo ziemniaków ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź ziemniaki i przepuść je przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki dokładnie odcedź z nadmiaru płynu. Połącz ugotowane, ciepłe ziemniaki ze startymi ziemniakami. Wbij jedno całe jajko, dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę na kudłate pierogi wyrabiaj dłońmi. Jeśli wyszła zbyt rzadka, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp kaszę. Pod koniec gotowania dodaj masło i sól. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj rozdrobniony twaróg. Ponownie wymieszaj składniki farszu.
Z ciasta uformuj wałeczek, pokrój je na duże kopytka. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz w dłoniach na kształt placuszka. Do środka nałóż łyżeczkę farszu. Pierogi kudłate uformuj na kształtne kulki.
Pierogi kudłate gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na maśle. Pierogi kudłate z Podkarpacia podawaj z omastą. Smacznego!