Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z białego sera czyli kluseczki lub pierogi leniwe. Pyszne kluseczki, które robi się właściwie z 3 składników a podstawowym i głównym składnikiem jest tu biały ser czyli twaróg. Kluseczki leniwe robi się jak kopytka ziemniaczane jeśli chodzi o wygląd. Można je podawać na słodko z bułką tartą na masełku z cukrem i cynamonem, lub na słono okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami albo odgrzane na masełku i przysmażone na złoty kolor. Każda wersja jest pyszna.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2675
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 235
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3649
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2675
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 214
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 235
Składniki
Biały ser zmielić jeśli jest to typowy taki bardziej suchy twaróg. Ja użyłam sera białego w kostce mielonego. Ser włożyłam do miski. Wsypałam mąkę pszenną. Wbiłam jajko. Wsypałam szczyptę soli i zagniotłam wszystko na elastyczne ciasto. W razie potrzeby można trochę podsypać mąką żeby ciasto się nie kleiło. Zagniecione ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na 4 mniej więcej równe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformowałam w długi i cienki wałeczek. Lekko spłaszczyłam z wierzchu i pokroiłam nożem w ukośne kluseczki. Kluseczki odkładałam na deskę drewnianą wysypaną mąką. W garnku zagotowałam wodę. Lekko ją osoliłam i wrzuciłam na wrzątek kluseczki. Gotowałam je kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyławiałam łyżką cedzakową na półmisek. Na patelni roztopiłam masło. Wsypałam bułkę tartą, cukier i cynamon i wymieszałam. Chwilkę podsmażyłam a następnie taką zasmażką polałam kluseczki i trochę je przemieszałam żeby się obtoczyły zasmażka. Kluseczki można dodatkowo polać śmietaną lub jogurtem naturalnym bądź podać np. z konfiturą.