Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2164

Dodano:

Odsłon: 14472

Pierogi leniwe robię nie tylko kiedy mam lenia ;) bardzo je lubię, i robię kiedy mam ochotę na słodki obiad. Dzięki połączeniu twarożku z ziemniakami, jest to fantastyczny pomysł na sycący, letni obiad, którego smakiem mogą zachwycać się również wegetarianie. Podczas przygotowywania pierogów leniwych, oprócz cukru dodaję również cukier waniliowy. Pierogi leniwe gotuję krótko ok. 1 minuty, ponieważ lubię kiedy są jędrne.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków 45 dkg półtłustego twarogu 1 jajko 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego
  • a ponadto 1 małe opakowanie śmietanki 30% lub 18% 2-3 łyżki drobnego cukru cynamon
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko

Przygotowanie

  1. Jak zrobić kluski leniwe

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką - jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania.
    Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.

  2. Przygotowujemy śmietanę

    W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń