Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe robię nie tylko kiedy mam lenia ;) bardzo je lubię, i robię kiedy mam ochotę na słodki obiad. Dzięki połączeniu twarożku z ziemniakami, jest to fantastyczny pomysł na sycący, letni obiad, którego smakiem mogą zachwycać się również wegetarianie. Podczas przygotowywania pierogów leniwych, oprócz cukru dodaję również cukier waniliowy. Pierogi leniwe gotuję krótko ok. 1 minuty, ponieważ lubię kiedy są jędrne.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27398
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Jak zrobić kluski leniwe Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką - jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania. Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Przygotowujemy śmietanę W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem. Smacznego!