Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi leniwe robię nie tylko kiedy mam lenia ;) bardzo je lubię, i robię kiedy mam ochotę na słodki obiad. Dzięki połączeniu twarożku z ziemniakami, jest to fantastyczny pomysł na sycący, letni obiad, którego smakiem mogą zachwycać się również wegetarianie. Podczas przygotowywania pierogów leniwych, oprócz cukru dodaję również cukier waniliowy. Pierogi leniwe gotuję krótko ok. 1 minuty, ponieważ lubię kiedy są jędrne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5247
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5247
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11662
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Jak zrobić kluski leniwe Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką - jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania. Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Przygotowujemy śmietanę W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem. Smacznego!