Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi pasterskie ucieszą każdego łasucha, który jest fanem pysznego, mięsnego farszu w elastycznym miękkim cieście. W tym przypadku zaskoczeniem jest sposób wykonania pierogów, ponieważ smaży się je w głębokim tłuszczu, a nie gotuje. Wypróbuj koniecznie!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 59
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 207
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 59
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2745
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 207
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 148
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania farszu. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju na złoto. Do miski włóż mielone mięso, dodaj podsmażoną cebulkę, przyprawy, po czym dopraw solą i pieprzem i wyrób farsz ręką. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki.
W tym czasie przygotuj ciasto. W misce, w której będziesz wyrabiać ciasto wbij jajko, dodaj cukier i sól, po czym wymieszaj. Dolej wodę gazowaną, ponownie wymieszaj i wlej olej. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Zagnieć ciasto rękami. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni.
Na stolnicy lub blacie rozwałkuj część ciasta, wykrawaj nożem kwadraty lub kółka od szklanki. Do środka pierogów wkładaj porcję farszu i dokładnie sklejaj pierogi. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzej olej i smaż pierogi z obydwu stron, aby stały się rumiane. Możesz odsączyć na ręczniku papierowym i od razu podawaj, gdy są jeszcze gorące. Do pasterskich pierogów świetnie będzie pasowała kwaśną śmietana lub pieczarkowy sos.