Dania główne Przepis na:
Pierogi pieczone z mięsem i papryką

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml mleka
- około 50 ml wody (ciepłej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soli
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka lubczyku,majeranku
- pieprz,papryka ostra,słodka(według uznania)
- dwie czerwone papryki
- opcjonalnie kolba ugotowanej kukurydzy.
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.dodajemy mąkę,sól,oliwę,wodę. wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
-
w tym czasie przygotowujemy farsz.drobno posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. dodajemy mięso mielone,drobno posiekaną paprykę i przyprawiamy.podsmażamy jeszcze około 5 minut.
-
ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki. lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce,wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni.
-
wykładamy na talerz.z ugotowanej kukurydzy delikatnie ścinamy pasek dla ozdoby.
Komentarze do przepisu (0)