Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi pieczone z mięsem i papryką

Pierogi pieczone z mięsem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 239

Dodano:

Odsłon: 902

pieczesz,pieczesz i znikają...

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml mleka
  • około 50 ml wody (ciepłej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soli
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka lubczyku,majeranku
  • pieprz,papryka ostra,słodka(według uznania)
  • dwie czerwone papryki
  • opcjonalnie kolba ugotowanej kukurydzy.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia rozczynu.dodajemy mąkę,sól,oliwę,wodę. wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

  2. w tym czasie przygotowujemy farsz.drobno posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. dodajemy mięso mielone,drobno posiekaną paprykę i przyprawiamy.podsmażamy jeszcze około 5 minut.

  3. ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki. lepimy ciasto wkładając na środek farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia foremce,wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni.

  4. wykładamy na talerz.z ugotowanej kukurydzy delikatnie ścinamy pasek dla ozdoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń