Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi po mazursku tradycyjnie są pieczone, a nie gotowane. Ich farsz z kolei bazuje na surowej białej kiełbasie i grzybach – tradycyjnym składniku stosowanym w tym regionie.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17706
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1805
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15442
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6252
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17706
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1805
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15442
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 6252
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone zimne masło i posiekaj nożem, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę lub mokry piasek.
Dodaj śmietanę, jajko, żółtko i sól. Szybko zagnieć jednolite ciasto, nie wyrabiając go zbyt długo.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Przygotuj nadzienie. Białą kiełbasę wyjmij z osłonki, a cebulę bardzo drobno posiekaj.
Cebulę podsmaż na maśle do zeszklenia, ale nie zrumienienia. Dodaj świeże lub rozmrożone, posiekane grzyby i duś całość na małym ogniu do całkowitego odparowania wody. Ostudź.
Kiełbasę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ją z białkiem jajka oraz ostudzonymi cebulą i grzybami. Dopraw pieprzem.
Przygotuj pierogi. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Szklanką wykrawaj krążki, a na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu, nie przepełniając pieroga, gdyż farsz urośnie. Zlep brzegi, tworząc charakterystyczny, falbankowy wzór.
Gotowe pierogi po mazursku odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zezłocenia.
Podawaj pierożki na ciepło, z odrobiną kwaśnej śmietany.