Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi po wiejsku

Pierogi po wiejsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2493 Ocena: 17542

Dodano:

Odsłon: 8624

Babcia Stefcia z Bieszczad robi je najlepiej.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna ½ kg
  • Jajko 1 szt.
  • Woda gorąca ¾ szklanki
  • Olej ¼ szklanki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Składnik na farsz:
  • Kasza jęczmienna 2 saszetki
  • Twaróg 20-30 dag
  • Cebula biała 2 szt.
  • Smalec 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta 2-3 łyżki
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi po wiejsku

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu i po przestudzeniu połączyć z twarogiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na smalcu i połowę dodać do kaszy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać ręką.
    Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić dokładnie ciasto do momentu jak będzie gładkie. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz i bardzo starannie zlepiać. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Po ugotowaniu okrasić zostawioną cebulą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń