Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 2058

Pyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny.

Składniki

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag sera białego
  • 1 łyża masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • 10 dag podgardla lub boczku
  • czarny pieprz
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając.
    Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.

  2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto.
    Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową.

  3. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni.
    Pierogi podajemy okraszone skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń