Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, tradycyjne łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5573
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5573
 
         
         
                Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami.