Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od dawna. Przyznam szczerze, że ich lepienia już tak bardzo nie lubię, ale ciasto, które jest delikatne i elastyczne zdecydowanie ułatwia wykonanie. Pierogi przygotowuję z wyrazistym, pieprznym farszem i okraszam podsmażoną na maśle cebulką. Na drugi dzień lubię odsmażyć je na patelni i delikatnie przyrumienić ciasto. Ten smak dzieciństwa chyba nigdy mi się nie znudzi :).
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4650
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4650
Składniki
Ziemniaki (najlepiej mączyste) gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojoną cebulkę rumienimy na maśle i studzimy. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg oraz ostudzoną cebulkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i olej oraz wlewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk, a następnie przykrywamy je ściereczką i okładamy na około 30 minut, aby "odpoczęło". * Woda ma być gorąca, ale nie wrząca. Najlepiej zagotować wodę i odczekać 2 - 3 minuty aż delikatnie ostygnie.
Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego okrągłe placki (np. za pomocą szklanki), a pozostałe części ciasta przykrywamy ściereczką.
Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie zaklejamy brzegi. Pierogi układamy na lnianej lub bawełnianej ściereczce, przykrywając je dodatkowo drugą, aby nie wysychały.
Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły z wody. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub olejem, aby zapobiec ich sklejaniu. Podajemy z ulubioną okrasą.
WSKAZÓWKI Ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej, a następnie schłodzić w lodówce. Farsz z takich ziemniaków będzie bardziej zwarty i mniej klejący. Zwarta w schłodzonych zimniakach skrobia oporna (odporna na procesy trawienne) jest naturalnym prebiotykiem , który ma zbawienny wpływ na nasze jelita. Zimne ziemniaki mają też niższy indeks glikemiczmny oraz o połowę mniej kalorii w porównaniu do tych świeżo ugotowanych. OKRASA Pierogi ruskie pysznie smakują okraszone podsmażoną na maśle cebulką oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. W lżejszej wersji możecie podać je polane olejem lnianym, a śmietanę zamienić na jogurt.