Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie - smak dzieciństwa

Pierogi ruskie - smak dzieciństwa

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 522

Pierogi danie, z którym każdy ma jakieś wspomnienia. :)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna - 300g
  • ciepła woda - 200 ml
  • jajko - 1 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • Farsz:
  • ziemniaki - 0,5 kg
  • ser biały - 150 – 200 g
  • cebula - 1 szt.
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie - smak dzieciństwa

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle.

    Gdy mamy już ziemniaki ugotowane, odcedzamy je i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

    Następnie przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach.

    Do ziemniaków dodajemy ser biały oraz przeszkloną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

  2. Przygotowanie ciasta:

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku zagłębienie i dodajemy wodę, jajko oraz olej, mieszamy, aż do połączenia się składników.

    Wyrabiamy, jeżeli ciasto nam się klei do rąk to podsypujemy mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Musi być elastyczne jak plastelina.

    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, bierzemy 1 a resztę przykrywamy ściereczką.

  3. Wstawiamy do zagotowania garnek z osoloną wodą.

  4. Ciasto rozwałkowujemy, tak żeby rozwałkowany placek zmieścił się na stolnicy. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie.

    Przy pomocy niedużej szklanki wycinać z ciasta kółka, na które następnie nakładać ok. łyżeczkę farszu.

    Do lepienia pierogów można użyć specjalnej maszynki, lub lepić ręcznie. Ciasto musi być dobrze sklejone, aby nie rozleciały się podczas gotowania.

  5. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody z pierogami czekamy 2 min i wyciągamy. Jeżeli przetrzymamy je za długo to się nam rozlecą.

    Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy sitka, które pozwoli na ich dobre odsączenie z wody. Przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą. Po odsączeniu z wody pierogi przełożyć do miski i polać omastą.

    Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym masłem i drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką lub skwarkami ze słoninki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń