Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi danie, z którym każdy ma jakieś wspomnienia. :)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 766
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424980
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 766
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424980
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Składniki
Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle. Gdy mamy już ziemniaki ugotowane, odcedzamy je i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy ser biały oraz przeszkloną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowanie ciasta: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku zagłębienie i dodajemy wodę, jajko oraz olej, mieszamy, aż do połączenia się składników. Wyrabiamy, jeżeli ciasto nam się klei do rąk to podsypujemy mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Musi być elastyczne jak plastelina. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, bierzemy 1 a resztę przykrywamy ściereczką.
Wstawiamy do zagotowania garnek z osoloną wodą.
Ciasto rozwałkowujemy, tak żeby rozwałkowany placek zmieścił się na stolnicy. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie. Przy pomocy niedużej szklanki wycinać z ciasta kółka, na które następnie nakładać ok. łyżeczkę farszu. Do lepienia pierogów można użyć specjalnej maszynki, lub lepić ręcznie. Ciasto musi być dobrze sklejone, aby nie rozleciały się podczas gotowania.
Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody z pierogami czekamy 2 min i wyciągamy. Jeżeli przetrzymamy je za długo to się nam rozlecą. Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy sitka, które pozwoli na ich dobre odsączenie z wody. Przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą. Po odsączeniu z wody pierogi przełożyć do miski i polać omastą. Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym masłem i drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką lub skwarkami ze słoninki. Smacznego.