Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi danie, z którym każdy ma jakieś wspomnienia. :)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 560
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2769
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 271
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 560
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2769
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 271
Składniki
Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle. Gdy mamy już ziemniaki ugotowane, odcedzamy je i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie przeciskamy przez praskę, lub mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy ser biały oraz przeszkloną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowanie ciasta: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w środku zagłębienie i dodajemy wodę, jajko oraz olej, mieszamy, aż do połączenia się składników. Wyrabiamy, jeżeli ciasto nam się klei do rąk to podsypujemy mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde. Musi być elastyczne jak plastelina. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, bierzemy 1 a resztę przykrywamy ściereczką.
Wstawiamy do zagotowania garnek z osoloną wodą.
Ciasto rozwałkowujemy, tak żeby rozwałkowany placek zmieścił się na stolnicy. Co ważne ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie. Przy pomocy niedużej szklanki wycinać z ciasta kółka, na które następnie nakładać ok. łyżeczkę farszu. Do lepienia pierogów można użyć specjalnej maszynki, lub lepić ręcznie. Ciasto musi być dobrze sklejone, aby nie rozleciały się podczas gotowania.
Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody z pierogami czekamy 2 min i wyciągamy. Jeżeli przetrzymamy je za długo to się nam rozlecą. Pierogi najlepiej wyjmować z wody przy pomocy sitka, które pozwoli na ich dobre odsączenie z wody. Przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą. Po odsączeniu z wody pierogi przełożyć do miski i polać omastą. Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym masłem i drobno pokrojoną i podsmażoną cebulką lub skwarkami ze słoninki. Smacznego.