Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z powstaniem je potrawy wiąże się pewna legenda, mówiąca o tym, jak święty Jacek podczas podróży na Ruś Kijowską odwiedził wieś Nockową położoną w województwie podkarpackim. W takcie podróży spotkało go ogromne nieszczęście, jego koń stracił życie na bagnach, wtedy to udał się po pomoc do żeńców. Napotkani ludzie napoili go, lecz nie mieli nic do jedzenia. Wtedy święty Jacek pokazał im, jak z produktów, którymi dysponują przyrządzić pierogi. Część z nich ugotowano we wrzątku, drugą połowę upieczono w piecu. Na pierogową ucztę zwołano wszystkich mieszkańców wsi. Wydarzenie, które wówczas miało miejsce uważano za cud, a pierogi od tamtej pory przygotowywano na różnego rodzaju uroczystości. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne pierogi z aromatycznym farszem z białej kiełbasy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 3 łyżki oleju, wlewamy ciepłą wodę. Składniki zagniatamy. Ciasto powinno być zwarte, miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok, żeby odpoczęło.
Zabieramy się za farsz. Z białej kiełbaski usuwamy jelita. Mięso przekładamy do miski. Odprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, suszonym majerankiem, tartym chrzanem, solą i pieprzem. Składniki mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Przy użyciu szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego wyciętego placka wykładamy łyżeczkę farszu. Ciasto składamy na pół, zlepiamy brzegi. Uważamy, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Do garnka wlewamy wodę, którą solimy i zagotowujemy. Pierogi wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, gotujemy przez około 7 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Ugotowanie pierogi odcedzamy, podajemy polane masłem z cebulką. Na koniec talerz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!