Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne ciasto z pikantnym farszem z podsmażanej kapusty białej.
Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Kapustę po usmażeniu doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut aby odpoczęło.
Porcje ciasta dzielimy na części, jedna wałkujemy, a resztę odkładamy pod przykrycie. Z ciasta rozwałkowanego na placek wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wrzącej wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pierogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulą. Smacznego !!!
;-)
Przepis mojej babci z Bieszczad. Kapustka jest wyborna.
Odsłon: 1806
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 22
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 38
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 47
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 124
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 256
Bardzo smaczna sałatka idealna na różne okazje jak również na spotkania przy...
Odsłon: 22
Bardzo rzadko w moim domu serwujemy obiad składający się z dwóch dań jedno po...
Odsłon: 38
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 47
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Propo...
Odsłon: 124
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 256
Składniki
Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Kapustę po usmażeniu doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut aby odpoczęło.
Porcje ciasta dzielimy na części, jedna wałkujemy, a resztę odkładamy pod przykrycie. Z ciasta rozwałkowanego na placek wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wrzącej wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pierogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulą. Smacznego !!!
;-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Dania główne
Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Dania główne
Naleśniki z bananami
Kluski Śląskie - Idealny przepis
Jaki jest idealny przepis na Śląskie Kluski?? Tajemnica tkwi w cieśnie. Ziemn...
Odsłon: 85
Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 197