Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne ciasto z pikantnym farszem z podsmażanej kapusty białej.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1898
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70159
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24960
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 137
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 93
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 1898
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70159
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24960
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 137
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 93
Składniki
Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Kapustę po usmażeniu doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut aby odpoczęło.
Porcje ciasta dzielimy na części, jedna wałkujemy, a resztę odkładamy pod przykrycie. Z ciasta rozwałkowanego na placek wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wrzącej wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pierogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulą. Smacznego !!!
;-)