Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne ciasto z pikantnym farszem z podsmażanej kapusty białej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 487
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242908
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19847
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 487
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6898
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242908
Składniki
Kapustę kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Z kapusty wyciskamy nadmiar wody i mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier i smażymy na oleju aż zbrązowieje. Tak usmażoną dodajemy do mielonej kapusty, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje woda, a kapusta lekko zbrązowieje. Kapustę mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do garnka. Kapustę po usmażeniu doprawiamy solą i obficie pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut aby odpoczęło.
Porcje ciasta dzielimy na części, jedna wałkujemy, a resztę odkładamy pod przykrycie. Z ciasta rozwałkowanego na placek wykrawamy koła. Każde wycięte koło nadziewamy łyżeczką farszem z kapusty i zaklejamy. Odstawiamy na tackę posypaną mąką.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Pamiętajcie aby po wrzuceniu pierogów do wrzącej wody delikatnie je przemieszać, aby nie przywarły do garnka. Gotujemy około 5-7 minut na średnim ogniu po wypłynięciu. Ugotowane pierogi ostrożnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Podajemy gorące, omaszczone karmelizowaną cebulą. Smacznego !!!
;-)