Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z bobem to klasyczne polskie danie pochodzące z rejonów Lubelszczyzny, Niskiego Beskidu i Bieszczadów. Są oficjalnie wpisane na listę Produktów Tradycyjnych. Są niezwykle popularne, zarówno w przedstawionej wersji z boczkiem, jak i z pominięciem tego składnika.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 211
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 211
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Przygotuj farsz. Bób wypłucz na sitku, pod bieżącą, zimną wodą. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj sól i cukier, a następnie dobrze wymieszaj. Bób wrzuć do gotującej się wody i zmniejsz ogień. Gotuj całość przez 15 minut. Odcedź bób na sitku, przepłucz go zimną wodą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo przygotuj boczek. Na patelni roztop łyżkę masła i usmaż razem boczek z cebulą do ładnego zrumienienia. Połowę bobu zmiel w malakserze na jednolitą masę. Drugą połowę posiekaj na nieco większe kawałki. W misce połącz ze sobą bób, cebulę i boczek. Dopraw do smaku solą, lubczykiem i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj łyżeczkę soli. W mące zrób dołek i dodaj jajko oraz kwaśną śmietanę. Ręką wymieszaj składniki. Stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając. Wyrabiaj całość, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt mocno kleiste, dodaj odrobinę mąki. Ciasto uformuj w kulę i odłóż je na 15 minut pod lnianą ściereczkę, by odpoczęło. Ciasto podziel na 3-4 mniejsze partie. W trakcie obróbki każdej z nich, niech pozostałe pozostaną pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm. W razie potrzeby lekko podsypuj je mąką.
Za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Nieco rozciągnij każde pod palcami. Nanoś po 1 czubatej łyżce farszu i przykrywaj je drugim kółeczkiem. Brzegi sklejaj, formując falbankę. Możesz także skleić klasyczne pierogi.
W dużym garnku zagotuj minimum 2 litry posolonej wody. Pierogi wrzucaj partiami (po ok. 10 sztuk) na wrzątek. Gotuj przez 2 minuty od czasu wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową i rozkładaj na półmisku.
Pierogi z bobem podawaj polane łyżką roztopionego masła i posypane ziarnami słonecznika.