Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cheddar zamiast twarogu, do tego pieczony czosnek i świeży tymianek, ten farsz jest przepyszny.....
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 977
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 564
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 933
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3866
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 786
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 977
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4253
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 564
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 933
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3866
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 786
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z główki czosnku odciąć czubek, odsłaniając częściowo ząbki. Skropić łyżką oliwy, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu lekko ostudzić.
Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z tymianku oderwać listki. Do ziemniaków dodać ser, wcisnąć upieczony czosnek, wrzucić listki tymianku. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku.