Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem

Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 2383

Dodano:

Odsłon: 302

Pyszne domowe pierogi, najlepiej smakują z czerwonym barszczem dlatego są idealną propozycją na nadchodzące święta.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • około szklanki gorącego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
  • Sól morska
  • Farsz:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki świeżo utartego chrzanu lub gotowego ze słoiczka
  • 300 ml śmietanki
  • 200 g wędzonego łososia
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Gałka muszkatołowa
  • koperek
  • Natka pietruszki
  • sok i skórka z połowy cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z chrzanem, ziemniakami i łososiem

Przygotowanie

  1. Farsz: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy śmietankę, posiekanego łososia, przyprawy oraz posiekaną natkę i koperek, mieszamy.

  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

    Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.


    Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
    Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i polane sosem jogurtowo-ziołowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń