Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem

pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 1825

Dodano:

Odsłon: 432

Przepyszne....

Składniki

  • SKŁADNIKI FARSZU:
  • ugotowane tłuczone ziemniaki - 300 g
  • wędzony twaróg - 300 g
  • czosnek niedźwiedzi - 1 pęczek
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem

Przygotowanie

  1. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody, bardzo drobno posiekać. Do tłuczonych ziemniaków dodać rozdrobniony twaróg i czosnek niedźwiedzi, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.

  3. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Podawać polane roztopionym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń