Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z egzotycznym nadzieniem

Pierogi z egzotycznym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 174

Pierogi to popularne danie, które można je przygotować z różnym nadzieniem. Ze świeżym ananasem, bananem i suszoną żurawiną są pyszne o ciekawym smaku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 banan
  • 1/3 szt ananasa
  • 3-4 łyżki żurawiny suszonej
  • Dodatkowo:
  • śmietana 30 %
  • cukier trzcinowy
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wbić jajko, dodać rozpuszczone masło, połączyć z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto.
    Przykryć miseczką lub zawinąć w folię i pozostawić na 20-30 minut.

  2. Ananasa i banana obrać, drobno pokroić, wymieszać z żurawiną.

  3. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć porcję nadzienia.

  4. Złożyć na pół i dokładnie zlepić.

  5. Stopniowo wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać oprószone cukrem z dodatkiem ubitej śmietany z cukrem i cukrem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń