Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, po które sięgamy przez cały rok. Dlatego od święta warto przygotować pierogi z grzybami leśnymi, bez dodatku kapusty. Postaraj się cienko rozwałkować ciasto i nakładaj sporo farszu, by pierogi były go pełne. Starannie zaklejaj brzegi. Ugotowane pierogi skrapiaj olejem, by się nie posklejały.
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2502
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1890
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1639
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1580
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2502
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1890
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1639
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1580
Składniki
Namocz grzyby w letniej wodzie. Przełóż do garnka (wraz z wodą, w której się moczyły). Dolej trochę wody i posól ją. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około 30 minut – aż grzyby będą miękkie. Odcedź (wywar możesz zachować, np. do przygotowania zupy grzybowej) i odciśnij z nadmiaru wody.
Zmiel grzyby dwukrotnie maszynką do mięsa przez sitko o małych oczkach.
Pokrój drobno szalotki i podsmaż na oleju na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i połącz ze zmielonymi grzybami. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem oraz rozgniecionym w moździerzu zielem angielskim.
Jeśli farsz okaże się zbyt rzadki, dodaj do niego trochę kaszy manny, która wchłonie nadmiar płynu. Gotowy farsz schłodź w lodówce.
Wymieszaj mąkę z solą. Połącz z częścią wody i olejem. Stopniowo dodawaj resztę wody, wyrabiając składniki na jednolite, gładkie ciasto. Ilością wody wyreguluj jego gęstość. Ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i odłóż (w temperaturę pokojowej) na około pół godziny.
Odkrój kawałek ciasta (resztę pozostawiając pod przykryciem, by nie obsychało) i rozwałkuj na cienki placek. Wykrój z niego szklanką kółka. Pozostałe ciasto odłóż do ponownego rozwałkowania.
Na środku każdego kółka ciasta ułóż porcję schłodzonego farszu. Ściśle zaklej brzegi pierogów, tworząc falbanki. Ulepione pierogi trzymaj pod ściereczką, by nie obsychały.
Przygotuj w wyżej opisany sposób pierogi z pozostałego ciasta.
Gotowe pierogi ugotuj partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotuj przez około minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.