Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
ąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste. Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.