Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7635
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 228
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2582
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 544
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7635
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 228
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2582
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 544
Składniki
ąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste. Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.