Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Przepis dnia 2021-07-26
Pierogi z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2442

Dodano:

Odsłon: 6585

Najsmaczniejszy letni obiad dla moich dzieci to pierogi z jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na stole wakacyjnym.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 litra jagód
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z jagodami

Przygotowanie

  1. Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dość cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki.

  2. Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem.
    Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy.
    Do miseczki wlewamy śmietaną, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietaną polewamy pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń