Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wigilijne z kapustą i grzybami
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 97
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10252
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 100
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 64
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 162
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 97
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10252
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 100
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 64
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 162
Składniki
Grzybki namaczamy w zimnej wodzie co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy, dodając do smaku trochę kucharka. Kapustę odciskamy z wody i drobniutko siekamy, podobnie przygotowujemy grzybki. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilkę grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody, właściwie tyle, ile "zabierze mąka". Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm.
Wycinać kółka specjalną foremką lub szklanką ( ja wykrawałam szklanką). Na środek kółeczek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulą.