Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... Słyszymy to zawołanie ostatnimi czasy na każdym kroku! No cóż, ostatnie dni listopada to już okres narastającego amoku świątecznego, a dla osób szczególnie zainteresowanych gotowaniem, wielkie plany, co zagości na wigilijnym stole i jak bardzo tradycyjnie będzie podane to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni... To moje pierwsze od lat święta, w zupełnie innym miejscu i otoczeniu zupełnie nowych osób! Zostałem poproszony o testowe przygotowanie mojej wersji pierogów z kapustą i grzybami, bo jak wiecie, ile ludzi tyle smaków z dzieciństwa i ich wspomnień! Wszak "babcia robiła to inaczej"! No i udało się pierogi zostały nie tylko zaakceptowane, ale i pochwalone! Będę robił te pierogi w wigilię! Wszystkim, którzy nie mają własnego, przekazywanego przez pokolenia przepisu, albo nie daj Boże ograniczali się dotychczas do zakupu mrożonego półproduktu, zachęcam do przygotowania ich według mojego przepisu! Smacznego! <WJ>
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 339
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 339
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Składniki
Suszone grzyby gotujemy, studzimy i odciskamy z nadmiaru płynu. Drobno siekamy. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do rondelka, gotujemy z dodatkiem liścia laurowego. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy kapustę wraz z grzybami. Po odparowaniu farszu do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.