Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia, ja, Mama i wszyscy w naszej rodzinie robimy pierogi z tego przepisu. Dodajemy jajo do ciasta i w naszym mniemaniu nieprawdą jest, że powoduje ono, iż ciasto jest twarde. Dzięki niemu ciasto jest mięciutkie, sprężyste i ma bardziej apetyczny kolor...a odrobina masła nadaje szlachetnego smaku całości. Polecam przepis z całego serca.
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 201
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 209
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 210
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 74
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 201
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 209
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 210
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 74
Składniki
Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Następnie ugotować razem z kapustą ( w tej wodzie, w której moczyły się grzyby.) Odcedzić i przestudzić. Drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju, dodać grzyby i kapustę. Przyprawić i dusić 10 min od czasu do czasu mieszając. Dodać bułkę, śmietanę. Wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie. Wbić jajo, dodać sól i olej. Mieszając łyżką składniki pomału wlewać wodę. Ciasto zacznie się sklejać. Następnie wyrabiać dłońmi do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut, by odpoczęło Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na środku każdego kłaść farsz. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia. Podawać okraszone masełkiem z bułką tartą.
•masło można zastąpić olejem •jeśli chcesz przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią, ułóż jeden obok drugiego na tacce posypanej mąką, owin folią stretch i włóż ndo zamrażarki na około 3-4h. Kiedy będą zmrożone przełóż do woreczka strunowego. Przechowuj w zamrażarce. •mrożone pierogi gotuj w osolonej wodzie około 7minut od wypłynięcia.