Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kapustą i pieczarkami Magdy Gessler to klasyk, który nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale także zachwyca swoim smakiem i aromatem. Te pierogi są takie, jakie powinny być – nieco kwaskowate, mocno doprawione, z grzybową nutą.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 630
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Dzień przed przygotowaniem pierogów, namocz grzyby w ciepłej wodzie i zostaw na kilkanaście godzin, najlepiej na noc.
Przygotuj farsz. Kapusty nie przelewaj wcześniej wodą. Powinna być bardzo kwaśna. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę do zeszklenia. Kapustę włóż do garnka, razem ze wszystkimi przyprawami. Dodaj grzyby razem z wodą z moczenia. Całość gotuj przez ok. 20 minut, do miękkości. Odcedź kapustę i ostudź. Wyjmij liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Farsz bardzo drobno posiekaj ostrym nożem. Wymieszaj go z sokiem z kapusty.
Przygotuj ciasto. Wodę zagotuj i odstaw do przestudzenia na 5 minut. Do miski wsyp mąkę przesianą z solą. Zrób wewnątrz wgłębienie i wlej do niego gorącą wodę. Całość wymieszaj najpierw łyżką, a kiedy temperatura ciasta spadnie – ręką. Masa powinna być elastyczna i jednolita, dość miękka. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki o średnicy ok. 7 cm. Wypełnij je farszem, by ten nie wysypywał się ze środka i by łatwo można było pierogi skleić.
Gotowe pierogi odkładaj na bok. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj pierogi partiami tylko do wypłynięcia. Wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz posmarowany masłem. Pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler podawaj z dodatkiem ulubionej okrasy.