Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne pierożki.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4998
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1857
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4998
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1857
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
PRZYGOTOWANIE FARSZU: Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia. Na drugi dzień grzybki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 20 minut - odcedzamy, ale nie wylewamy wody, gdyż ugotujemy w niej kaszę gryczaną. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym. Następnie grzyby oraz cebulę przekładamy do naczynia, dodajemy 0,5 łyżeczki mielonego kminku i miksujemy za pomocą blendera. Do powstałej masy dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 0,5 łyżeczki soli i około 1,5 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody - zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zalepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z kleksem oleju i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)