Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pierogi ale z nieco odmiennym nadzieniem czyli z kaszą i boczkiem i cebulką, całość przepyszna, serdecznie polecam :-)
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 54
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 760
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 63
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 47
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 29
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 54
Doskonałą lazanię z cukinii przygotujesz zastępując tradycyjny makaron plaste...
Odsłon: 760
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 63
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 47
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 29
Składniki
1. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody + półtorej łyżeczki soli z łyżką masła. Szklankę suchej kaszy opłukujemy na sicie, następnie odsączamy i wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości. 2. Ok. 400 g boczku kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto. 3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę. 4. Dodajemy cebule do boczku i przysmażamy na złoto. 5. Część usmażonego boczku z cebulą dodajemy do ugotowanej kaszy, a część zostawiamy na okrasę. Mieszamy. 6. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i farsz do pierogów gotowy. 7. Czas na ciasto. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej. Dodajemy szczyptę soli. W środku robimy wgłębienie i w to wbijamy 1 jajko. Następnie widelcem roztrzepujemy. 8. Następnie stopniowo wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i mieszamy widelcem. Czasem trzeba wody trochę więcej. Musimy to wyczuć pod palcami. Chwilę zagniatamy w misce. 9. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Uzyskujemy piękne, elastyczne ciasto, które na 20 minut chowamy do miski pod przykryciem by odpoczęło. 10. Po 20 minutach odkrawamy część i rozwałkowujemy na omączonym blacie, pozostałe ciasto chowamy do miski pod przykryciem by nie schło, wykrawamy kółka, ścinki chowamy do miski. 11. Następnie nakładamy farsz i lepimy pierogi, odkładamy pod ściereczkę. 12. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. 13. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)