Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieliśmy kiedyś okazję ich posmakować i postanowiliśmy takież same popełnić. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Z poniższego przepisu wyszło około 45 pierogów. Zniknęły wszystkie…
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9976
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4564
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 600
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8210
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9976
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4564
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 600
Składniki
Ciasto: Połowę mąki przesiewamy do miski, wlewamy połowę wrzątku, mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołek, wbijamy jajko, dodajemy zaparzoną mąkę z miseczki i wyrabiamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: Kurki płuczemy we wrzątku. Odcedzamy, osuszamy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy kurki, smażymy do miękkości. Następnie dodajemy drobno posiekane cebule i smażymy do zrumienienia cebuli. Całość zdejmujemy z patelni i studzimy. Wystudzone kurki z cebulką dokładnie mieszamy z kozim serkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz powinien być pikantny.
Pierożki: Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Wykrawamy kółka. Na każdym, na środku kładziemy po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta zlepiamy formując pierożki. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę lub deskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kroimy drobno boczek oraz cebule. Smażymy do zarumienienia. Pierożki wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę. Pozostawiamy na około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerze. Podajemy z przesmażonym z cebulką boczkiem. Smacznego !!!