Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieliśmy kiedyś okazję ich posmakować i postanowiliśmy takież same popełnić. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Z poniższego przepisu wyszło około 45 pierogów. Zniknęły wszystkie…
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3806
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1317
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3806
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1317
Składniki
Ciasto: Połowę mąki przesiewamy do miski, wlewamy połowę wrzątku, mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołek, wbijamy jajko, dodajemy zaparzoną mąkę z miseczki i wyrabiamy. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając resztę wody. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: Kurki płuczemy we wrzątku. Odcedzamy, osuszamy i drobno kroimy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy kurki, smażymy do miękkości. Następnie dodajemy drobno posiekane cebule i smażymy do zrumienienia cebuli. Całość zdejmujemy z patelni i studzimy. Wystudzone kurki z cebulką dokładnie mieszamy z kozim serkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Farsz powinien być pikantny.
Pierożki: Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Wykrawamy kółka. Na każdym, na środku kładziemy po czubatej łyżeczce farszu. Brzegi ciasta zlepiamy formując pierożki. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę lub deskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kroimy drobno boczek oraz cebule. Smażymy do zarumienienia. Pierożki wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę. Pozostawiamy na około 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerze. Podajemy z przesmażonym z cebulką boczkiem. Smacznego !!!