Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 621
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1598
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 621
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1598
Składniki
Farsz : Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto : Jajko rozbełtać z olejem, Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.