Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kurkami najlepiej smakują od razu po usmażeniu – chrupiące na zewnątrz, z aromatycznym, grzybowym wnętrzem. Można podać je z kwaśną śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1011
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4650
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1294
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1011
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4650
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1294
Składniki
Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki (jeśli są drobne, możesz zostawić w całości). Cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij ją na maśle. Dodaj kurki i smaż razem przez około 10 minut aż grzyby zmiękną i odparują nadmiar wody.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw farsz do całkowitego ostudzenia.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz też je rozdrobnić z pomocą tłuczka. Na stolnicy wymieszaj mąkę z przeciśniętymi ziemniakami, jajkiem i szczyptą soli. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
Podziel je na części, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu. Zlepiaj dokładnie brzegi, możesz docisnąć je widelcem dla lepszego efektu i szczelności.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż pierogi partiami na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Farsz, który ci pozostał, może posłużyć jako okrasa. Podsmaż go razem z pierogami z kurkami.