Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z leśnymi grzybami, smażonym boczkiem i zieloną soczewicą

Pierogi z leśnymi grzybami, smażonym boczkiem i zieloną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 291

Dodano:

Odsłon: 2324

Tradycyjne pierogi z grzybami urozmaiciłam dodając do farszu ugotowanej zielonej soczewicy, smażonego boczku z cebulą i aromatycznych przypraw.

Składniki

  • Farsz:
  • 500 g zielonej soczewicy
  • 1 kg odparowanych z wody mieszanych grzybów leśnych
  • 6 małych cebul
  • 250-300 g surowego boczku
  • sól morska
  • Sos Worcester- kilka kropli
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny zmielony
  • papryka słodka w proszku
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 300 ml kefiru naturalnego
  • 200 g masła
  • około1 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z leśnymi grzybami, smażonym boczkiem i zieloną soczewicą

Przygotowanie

  1. Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał.

    Zieloną soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączam na sicie.

  2. Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.

  3. Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony w duże plastry, dodaję połówki cebuli i smażę do miękkości cebuli.

  4. Grzyby, boczek z cebulą i soczewicę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.

  5. Ciasto:
    Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.

  6. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.

  7. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.

  8. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

  9. Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką na boczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń