Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi z grzybami urozmaiciłam dodając do farszu ugotowanej zielonej soczewicy, smażonego boczku z cebulą i aromatycznych przypraw.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37781
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 366
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37781
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 384
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 366
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9224
Składniki
Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał. Zieloną soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączam na sicie.
Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.
Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony w duże plastry, dodaję połówki cebuli i smażę do miękkości cebuli.
Grzyby, boczek z cebulą i soczewicę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
Ciasto: Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką na boczku.