Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi z grzybami urozmaiciłam dodając do farszu ugotowanej zielonej soczewicy, smażonego boczku z cebulą i aromatycznych przypraw.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117748
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8241
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1932
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117748
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8241
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3064
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1932
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1453
Składniki
Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał. Zieloną soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączam na sicie.
Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.
Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony w duże plastry, dodaję połówki cebuli i smażę do miękkości cebuli.
Grzyby, boczek z cebulą i soczewicę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
Ciasto: Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką na boczku.