Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na moją wersję pierogów z mięsem, których nie przygotowuję z wygotowanego mięsa z rosołu, tylko specjalnie wrzucam mięso na wrzątek, by całą swoją dobroć ukryło w środku i oddało to do pierogów. Serdecznie polecam :-)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 656
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 97
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2767
Polecam.
Odsłon: 495
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 731
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 656
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 97
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2767
Polecam.
Odsłon: 495
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 731
Składniki
Zaczynamy od farszu. Ok. 800 g surowego mięsa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i myjemy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy się zagotuje, mięso wrzucamy na wrzątek i od zawrzenia gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po tym czasie dodajemy warzywa i od zawrzenia gotujemy kolejne pół godziny. W międzyczasie solimy - ok. 2 łyżeczki soli, pieprz. Oczywiście wszystko gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę. Ugotowane mięso wraz z warzywami wyciągamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia. Cebulkę smażymy na oliwie wraz ze szczyptą soli i cukru, wtedy szybciej się przysmaży, dodajemy oregano i na końcu przyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze króciutko smażymy uważając by czosnek się nie przypalił i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. Teraz czas na ciasto. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy ok. 1 szklankę wrzątku. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, trzeba dolać wody. Następnie przerzucamy na blat, chwilę zagniatamy, by składniki się połączyły, następnie uformowane ciasto wkładamy do miski i przykrywamy talerzem na ok. 15-20 minut. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie dało się łatwo rozwałkowywać. W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i z odrobiną oliwy smażymy na złoto, będzie na okrasę. Odcinamy 1/3 ciasta, resztę chowamy do miski pod talerz. Rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i lepimy pierogi. Z tych proporcji wychodzi ok. kilkadziesiąt pierogów. Farsz jest wdzięczny, zwarty, można nim dobrze upchać pierogi, także nie mamy straty ciasta. Wszystko ładnie pasuje. Część pierogów zamrażam w taki sposób, że układam je na desce wyłożonej papierem, w ten sposób wkładam do zamrażalki, zmrożone nie skleją się, więc łatwo można je przechowywać w woreczku. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy 1-2 łyżeczki. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy kilka minut. Podaję ze skwarkami. Smacznego :-)