Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1688

Dodano:

Odsłon: 10142

Zapraszam na moją wersję pierogów z mięsem, których nie przygotowuję z wygotowanego mięsa z rosołu, tylko specjalnie wrzucam mięso na wrzątek, by całą swoją dobroć ukryło w środku i oddało to do pierogów. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 3 szklanki mąki (ciasto)
  • ok. 1 szklanki wrzątku (ciasto)
  • szczypta soli (ciasto)
  • ok. 800 g surowego mięsa (farsz)
  • 2 marchewki (farsz)
  • 1 pietruszka (korzeń) /farsz/
  • kawałek selera (korzeń) /farsz/
  • 1 cebula (farsz)
  • 3 ząbki czosnku (farsz)
  • 1 jajko (farsz)
  • 5 liści laurowych (farsz)
  • 3 kulki ziela angielskiego (farsz)
  • sól, pieprz, majeranek (farsz)
  • kawałek boczku (okrasa)
  • oliwa (okrasa)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od farszu. Ok. 800 g surowego mięsa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

    Warzywa obieramy i myjemy.

    Nastawiamy garnek z wodą. Gdy się zagotuje, mięso wrzucamy na wrzątek i od zawrzenia gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po tym czasie dodajemy warzywa i od zawrzenia gotujemy kolejne pół godziny. W międzyczasie solimy - ok. 2 łyżeczki soli, pieprz. Oczywiście wszystko gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

    W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę.

    Ugotowane mięso wraz z warzywami wyciągamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia.

    Cebulkę smażymy na oliwie wraz ze szczyptą soli i cukru, wtedy szybciej się przysmaży, dodajemy oregano i na końcu przyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze króciutko smażymy uważając by czosnek się nie przypalił i pozostawiamy do wystudzenia.

    Wystudzone mięso z warzywami przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach.

    Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy.

    Teraz czas na ciasto.

    Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy ok. 1 szklankę wrzątku. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, trzeba dolać wody. Następnie przerzucamy na blat, chwilę zagniatamy, by składniki się połączyły, następnie uformowane ciasto wkładamy do miski i przykrywamy talerzem na ok. 15-20 minut.
    Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie dało się łatwo rozwałkowywać.

    W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i z odrobiną oliwy smażymy na złoto, będzie na okrasę.

    Odcinamy 1/3 ciasta, resztę chowamy do miski pod talerz. Rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i lepimy pierogi. Z tych proporcji wychodzi ok. kilkadziesiąt pierogów. Farsz jest wdzięczny, zwarty, można nim dobrze upchać pierogi, także nie mamy straty ciasta. Wszystko ładnie pasuje.
    Część pierogów zamrażam w taki sposób, że układam je na desce wyłożonej papierem, w ten sposób wkładam do zamrażalki, zmrożone nie skleją się, więc łatwo można je przechowywać w woreczku.

    Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy 1-2 łyżeczki. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy kilka minut. Podaję ze skwarkami.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 25 marca Kiedyś gdzieś spotkałam taki przepis, z tym że mąkę na ciasto zaparzało się tym rosołkiem po gotowaniu mięsa. wyszło bardzo dobre, tyle że mięso było z kurczaka. Przypomniałam sobie przy okazji czytania Twojego przepisu na pyszne pierożki :) Pozdrowienia. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 marca Pyszne żarełko, a jeszcze takie podsmażone parę minut na patelni. Takie chrupiące, to dopiero rozkosz ;) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń