Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3973

Dodano:

Odsłon: 4237

Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Nie ważne z jakim farszem, każde smakują wyjątkowo. Dzieląc się z Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-))))) I brzuszek na tym skorzysta :-) Dobrego dnia!

Składniki

  • ciasto na pierogi:
  • 350 g mąki
  • ok. 125 ml gorącej wody
  • 1/4 szkl. oleju
  • sól
  • farsz:
  • 200 g mięsa wołowego ugotowanego (ja miałam z rosołu)
  • 250 g mięsa wieprzowego ugotowanego (ja miałam golonkę tylną)
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 3 duże cebule
  • przyprawy: płatki pomidorów, sól, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka,
  • pieprz
  • olej
  • sos:
  • 1 szkl. mrożonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 listków świeżej bazylii
  • ok 3/4 szkl. wody
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
    Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

  3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

  4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

  5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

  6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

  7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.


    SMACZNEGO :)

  8. zdj

  9. \zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 14 marca 2015 Marysiu ja tez uwielbiam wszystkie pierogi, a Twoje w tym cudnym sosie prezentują się obłędnie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 marca 2015 Przepyszne pierożki w bardzo smakowitym sosie! :D

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 12 marca 2015 Wyglądają wspaniale. Ja też uwielbiam WSZYSTKIE pierogi, te z sosem grzybowym również :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jola73 12 marca 2015 uwielbiam pierogi :) ale niecierpię ich robić wrrr może się do Ciebie załapię na porcyjkę co??? Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń