Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i świeżymi podgrzybkami

Pierogi z mięsem i świeżymi podgrzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 403

Dodano:

Odsłon: 299

Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podgrzybki. Co tu dużo mówić, po prostu pycha.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • ok 500 g wołowego mięsa z rosołu
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 200 g świeżych podgrzybków
  • łyżka przyprawy - grill pikantny
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem i świeżymi podgrzybkami

Przygotowanie

  1. Na patelni zeszklić jedną cebule pokrojona w kostkę. Grzyby dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Dusić razem ok 15 min.na wolnym ogniu. Wystudzić.
    Mięso wołowe i uduszone podgrzybki przepuścić przez maszynkę. Dodać łyżkę przyprawy - grill pikantny i sól do smaku.
    Wyrobić farsz ręką. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać rosołu, albo po prostu przegotowanej wody.
    Ciasto na pierogi - Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić ciasto na ok 15 min pod ściereczką. Ciasto jest bardzo sprężyste i lekkie. Nie wymaga specjalnie podsypywania mąką w czasie wałkowania.
    Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać farsz. Zlepiać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
    Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisek.
    Zeszklić na oleju rzepakowym drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń