Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i o łagodnym smaku pierogi dla dorosłych, a w szczególności dla dzieci.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną. Robimy dołek i wlewamy do niego olej. Za pomocą widelca lub noża lekko zagarniamy mąkę z krawędzi i łączymy ją z olejem. W taki sam sposób dolewamy wodę – partiami i powoli łączymy ją z mąką. Kiedy płyn wchłonie większość wody – możemy zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Gotowe ciasto odkładamy na bok, żeby odpoczęło. Zabezpieczamy je ściereczką, żeby nie wyschło.
Farsz do pierogów: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Cieniutko pokrojonego pora podduszamy na odrobinie masła klarowanego, por powinien nabrać maślanego aromatu, nie ma kąpać się w tłuszczu. Doprawiamy go do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich odrobinę masła i śmietanę. Ubijamy dokładnie na gładkie puree, aby nie było grudek. Do ziemniaków dodajemy podduszonego pora, ugnieciony ser, roztarty w palcach suszony lubczyk, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Odstawiamy.
Nadziewanie pierogów, gotowanie i podanie: Gotowe ciasto na pierogi dzielimy na 2-3 porcje, a każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Za pomocą szklanki lub metalowej obręczy wykrawamy koła. Łyżką nakładamy farsz na ciasto, a następnie zlepiamy jego brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku po wypłynięciu jeszcze około 3 minuty. Uwagi: Możemy je podać z odrobiną masła, okrasą z boczku i cebulki lub posiekanym świeżym koperkiem, jak kto lubi.