Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta receptura łączy sprawdzony patent na tradycyjne ciasto na polskie pierogi z nietypowym pomysłem na śródziemnomorski farsz. Przepis pochodzi z 514. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Dzisiaj do obiadu surówka z młodej kapusty, marchewki, pomidorka, ogórka ziel...
Odsłon: 102
Dzisiaj polecam galaretę z wieprzowiny, a przepis na tą pyszną galaretę znala...
Odsłon: 30
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 296
Potrawa nadaje się zarówno na spotkanie w ogrodzie, kiedy jest ładna pogoda j...
Odsłon: 13
Kasza jaglana na słodko - to ciekawy pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwi...
Odsłon: 52
Dzisiaj do obiadu surówka z młodej kapusty, marchewki, pomidorka, ogórka ziel...
Odsłon: 102
Dzisiaj polecam galaretę z wieprzowiny, a przepis na tą pyszną galaretę znala...
Odsłon: 30
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 296
Potrawa nadaje się zarówno na spotkanie w ogrodzie, kiedy jest ładna pogoda j...
Odsłon: 13
Kasza jaglana na słodko - to ciekawy pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwi...
Odsłon: 52
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć, czyli stopniowo wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem (ciasto będzie sprężyste). Gdy powstaną kluchy wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem. Posolić. Wlać oliwę. Jeszcze raz wymieszać, następnie rękoma zarobić ciasto. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 20 minut.
Ricottę przełożyć do miski. Wsypać starty parmezan. Dorzucić poszarpane listki bazylii. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Wykroić krążki. Na środek każdego nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (bez przykrycia). Minutę po wypłynięciu wyłowić i zahartować w zimnej wodzie (aby się nie kleiły). Od razu odcedzić na sicie.
Podawać okraszone palonym masłem. Udekorować listkami bazylii.