Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta receptura łączy sprawdzony patent na tradycyjne ciasto na polskie pierogi z nietypowym pomysłem na śródziemnomorski farsz. Przepis pochodzi z 514. odcinka programu „Ewa Gotuje”.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 169
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 201
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 955
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3098
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć, czyli stopniowo wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem (ciasto będzie sprężyste). Gdy powstaną kluchy wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem. Posolić. Wlać oliwę. Jeszcze raz wymieszać, następnie rękoma zarobić ciasto. Przykryć miską i zostawić w spokoju na 20 minut.
Ricottę przełożyć do miski. Wsypać starty parmezan. Dorzucić poszarpane listki bazylii. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Wykroić krążki. Na środek każdego nałożyć farsz. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (bez przykrycia). Minutę po wypłynięciu wyłowić i zahartować w zimnej wodzie (aby się nie kleiły). Od razu odcedzić na sicie.
Podawać okraszone palonym masłem. Udekorować listkami bazylii.