pyszne pierogi, podane z dużą ilością chrupkiej, przypieczonej bułeczki
Pierogi z serem
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 1 szkl
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- gorąca woda
- nadzienie: ser półtłusty 25 dag
- żółtko 1 szt
- jogurt naturalny 1-2 łyżki
- budyń waniliowy 1/2 opak
- cukier
- do polania masło i bułka tarta
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 1 szkl
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- gorąca woda
- nadzienie: ser półtłusty 25 dag
- żółtko 1 szt
- jogurt naturalny 1-2 łyżki
- budyń waniliowy 1/2 opak
- cukier
- do polania masło i bułka tarta
Etapy przygotowania
1. do maki dodać szczyptę soli, jajko i tyle gorącej wody, żeby zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min, 2. ser rozrobić widelcem, dodać żółtko, budyń, cukier do smaku, jeśli ser będzie zbyt suchy dodać jogurtu naturalnego, 3. ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać łyżeczkę sera, zlepiać brzegi, docisnąć widelcem, 4. zagotować wodę, lekko posolić, na wrzątek wkładać pierogi, gotować na małym ogniu ok 3 min po wypłynięciu, 5. łyżkę bułki zrumienić na suchej patelni, dodać łyżeczkę masła, roztopić, polać pierogi, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2505
Ostatnio komentowane przepisy
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Buliony
- Kremy
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 38
Wege burger bezmięsny.
- Amerykańska
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Szpinak
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Jogurt
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2505
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 1 szkl
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- gorąca woda
- nadzienie: ser półtłusty 25 dag
- żółtko 1 szt
- jogurt naturalny 1-2 łyżki
- budyń waniliowy 1/2 opak
- cukier
- do polania masło i bułka tarta
1. do maki dodać szczyptę soli, jajko i tyle gorącej wody, żeby zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min, 2. ser rozrobić widelcem, dodać żółtko, budyń, cukier do smaku, jeśli ser będzie zbyt suchy dodać jogurtu naturalnego, 3. ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać łyżeczkę sera, zlepiać brzegi, docisnąć widelcem, 4. zagotować wodę, lekko posolić, na wrzątek wkładać pierogi, gotować na małym ogniu ok 3 min po wypłynięciu, 5. łyżkę bułki zrumienić na suchej patelni, dodać łyżeczkę masła, roztopić, polać pierogi, smacznego
Ja dodaję jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę...Pycha