Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi z serem i miętą smakują dobrze świeże i odgrzewane z kwaśną śmietaną i skraweczkami polecam.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 394
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 87
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1481
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 394
Bigosik z delikatnej, słodkiej kapusty stożkowej z pieczarkami i kiełbasą dus...
Odsłon: 87
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 1481
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości i gniotę lub przepuszczam przez maszynkę odstawiam do ostygnięcia, można . użyć gotowych ziemniaków które zostały z obiadu z dnia wcześniej.
Na stolnicy zagniatam ciasto z mąki ,wody szczypty soli i jajka które można pominąć ,ciasto by się nie przykleiło podsypuję mąką .każda mąka pobiera inaczej wodę wiec dodać więcej w razie potrzeby wody lub mąki gdy ciasto jest bardzo lepkie .
Kroję kawałek ciasta i rozwałkowuję duży cienki placek podsypuję po obu stronach mąką by się nie przykleił do stolnicy .
Z rozwałkowanego placka wycinam szklanką małe placuszki .
Ostudzone ziemniaki łączę z serem ,miętą i odrobiną soli ,kto nie lubi mioty można pominąć.
Z wyciętych placuszków lepię pierogi i gotuję wodę z solą
Gotowe pierogi gotuję partiami w osolonej wodzie do momentu aż będą pływały po wierzchu wody.
Ugotowane pierogi wyciągam łyżką cedzakową i układam tak by się do siebie nie poprzyklejały
Gotowe pierogi podaję z kwaśną śmietaną skraweczkami ewentualnie smażoną cebulką jak ktoś lubi .Nadmiar pierogów podawać przysparzane lub odgrzewane j mikrofali ,ewentualnie w gorącej wodzie wedle uznania smacznego. Jak lepię i gotuję pierogi zapraszam na film poniżej.