Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi z serem i miętą smakują dobrze świeże i odgrzewane z kwaśną śmietaną i skraweczkami polecam.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6189
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości i gniotę lub przepuszczam przez maszynkę odstawiam do ostygnięcia, można . użyć gotowych ziemniaków które zostały z obiadu z dnia wcześniej.
Na stolnicy zagniatam ciasto z mąki ,wody szczypty soli i jajka które można pominąć ,ciasto by się nie przykleiło podsypuję mąką .każda mąka pobiera inaczej wodę wiec dodać więcej w razie potrzeby wody lub mąki gdy ciasto jest bardzo lepkie .
Kroję kawałek ciasta i rozwałkowuję duży cienki placek podsypuję po obu stronach mąką by się nie przykleił do stolnicy .
Z rozwałkowanego placka wycinam szklanką małe placuszki .
Ostudzone ziemniaki łączę z serem ,miętą i odrobiną soli ,kto nie lubi mioty można pominąć.
Z wyciętych placuszków lepię pierogi i gotuję wodę z solą
Gotowe pierogi gotuję partiami w osolonej wodzie do momentu aż będą pływały po wierzchu wody.
Ugotowane pierogi wyciągam łyżką cedzakową i układam tak by się do siebie nie poprzyklejały
Gotowe pierogi podaję z kwaśną śmietaną skraweczkami ewentualnie smażoną cebulką jak ktoś lubi .Nadmiar pierogów podawać przysparzane lub odgrzewane j mikrofali ,ewentualnie w gorącej wodzie wedle uznania smacznego. Jak lepię i gotuję pierogi zapraszam na film poniżej.