Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierogi z serem i miętą smakują dobrze świeże i odgrzewane z kwaśną śmietaną i skraweczkami polecam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości i gniotę lub przepuszczam przez maszynkę odstawiam do ostygnięcia, można . użyć gotowych ziemniaków które zostały z obiadu z dnia wcześniej.
Na stolnicy zagniatam ciasto z mąki ,wody szczypty soli i jajka które można pominąć ,ciasto by się nie przykleiło podsypuję mąką .każda mąka pobiera inaczej wodę wiec dodać więcej w razie potrzeby wody lub mąki gdy ciasto jest bardzo lepkie .
Kroję kawałek ciasta i rozwałkowuję duży cienki placek podsypuję po obu stronach mąką by się nie przykleił do stolnicy .
Z rozwałkowanego placka wycinam szklanką małe placuszki .
Ostudzone ziemniaki łączę z serem ,miętą i odrobiną soli ,kto nie lubi mioty można pominąć.
Z wyciętych placuszków lepię pierogi i gotuję wodę z solą
Gotowe pierogi gotuję partiami w osolonej wodzie do momentu aż będą pływały po wierzchu wody.
Ugotowane pierogi wyciągam łyżką cedzakową i układam tak by się do siebie nie poprzyklejały
Gotowe pierogi podaję z kwaśną śmietaną skraweczkami ewentualnie smażoną cebulką jak ktoś lubi .Nadmiar pierogów podawać przysparzane lub odgrzewane j mikrofali ,ewentualnie w gorącej wodzie wedle uznania smacznego. Jak lepię i gotuję pierogi zapraszam na film poniżej.