Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2015
I właśnie za to uwielbiamy pierogi - przyrządzamy je z dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Ciasto jak i farsz można dowolnie urozmaicać, dodawać różne przyprawy i ulubione składniki. U mnie dzisiaj zdecydowanie rządzą suszone pomidory. Pierożki są bardzo aromatyczne, posiekany szczypiorek nadaje im delikatną chrupkość i świeżość :)
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki, biały ser i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Suszone pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Ciepłe pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem, chwilę podsmażamy, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO :)
zdj