Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z serem w wersji na słodko. Przepis na to danie powstał na bazie dwóch receptur Ewy Wachowicz - jeden z nich dotyczy elastycznego ciasta na pierogi z owocami, drugi natomiast to farsz z białego sera, który znana gospodyni programu kulinarnego wykorzystała do naleśników. Oba te przepisy zostały zaczerpnięte z programu "Ewa gotuje". Pierogi z serem na słodko najlepiej smakują w towarzystwie palonego masła i śmietany z cukrem. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 404
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21896
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 404
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21896
Składniki
Mąkę przesyp do miski. W środku kopczyka zrób dołeczek. Wbij jajko, wlej gorącą wodę. Składniki delikatnie wymieszaj nożem. Następnie, kiedy składniki nieco przestygną przystąp do zagniatania ciasta.
Gładkie, elastyczne ciasto na pierogi przełóż na stolnicę oprószoną mąką i przykryj miską, żeby nie wyschło. Odstaw na około 20-30 minut.
W tym czasie zabierz się do przygotowania nadzienia do pierogów. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj cukier, cukier waniliowy i śmietankę 30%. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Szklanką wycinaj krążki ciasta. Na każdym z nich umieść po łyżeczce nadzienia. Krążki ciasta z nadzieniem poskładaj na pół. Zlep brzegi.
Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane pierogi zahartuj w zimnej wodzie, następnie odcedź na sicie.
Pierogi z serem serwuj na słodko z palonym masłem i śmietaną z cukrem.