Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami

Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 291

Dodano:

Odsłon: 1180

Wariacja na temat ruskich pierogów.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1kg mąki krupczatki
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 g masła
  • 300 g kefiru naturalnego
  • około 250 ml gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 800 g tłustego wiejskiego sera
  • 200 g sera typu feta
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule cukrówki
  • kawałek pora
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z serem, ziemniakami i warzywami

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    Ser biały i fetę rozkruszam, a następnie mieszam.

  2. Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, pora i chili.

  3. Do serów dodaję przeciśnięte przez praskę ziemniaki i uduszone warzywa. Doprawiam do smaku przyprawami, dokładnie mieszam. Odstawiam by farsz zesztywniał.

  4. Ciasto:
    Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.

  5. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.

  6. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

  7. Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką.

  8. Zimne pierogi można odsmażyć np. na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń