Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat ruskich pierogów.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1394
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 370
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1394
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 370
Składniki
Przygotowanie farszu: Ser biały i fetę rozkruszam, a następnie mieszam.
Na maśle podsmażam pokrojoną cebulę, pora i chili.
Do serów dodaję przeciśnięte przez praskę ziemniaki i uduszone warzywa. Doprawiam do smaku przyprawami, dokładnie mieszam. Odstawiam by farsz zesztywniał.
Ciasto: Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką.
Zimne pierogi można odsmażyć np. na oleju.