Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi robię dość często i często robię różne farsze. Dziś pierwszy raz zrobiłam z soczewicą, ale dodałam kiełbasę i cebulkę. Co prawda soczewica zastępuje mięso ale moi faceci to mięsożercy i to dosłownie. Dodałam więc trochę kiełbasy. Jak wiadomo domowe pierogi zawsze są najlepsze nie to co ze sklepu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10605
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4744
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10605
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12990
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4744
Składniki
FARSZ : Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy. Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.
CIASTO ? Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki. Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto. Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).
Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi. Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).