Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami

Przepis dnia 2016-06-24
Pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17782

Dodano:

Odsłon: 7549

Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów !

Składniki

  • 650 g mąki typ 500
  • 70 g masła
  • 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC)
  • szczypta soli
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier puder
  • jogurt grecki 0 %
  • listki mięty
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut.

    W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną.

    Jogurt wymieszać z cukrem pudrem.

    Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń